„Контролирани кулинарни експерименти“ на път

//„Контролирани кулинарни експерименти“ на път

„Контролирани кулинарни експерименти“ на път

Преди с Кирил Танев да обявим началото на Голямото готвене, решихме да проверим теорията си на път! Ще ви разкажа как спазвах хранителния режим, който той ми изготви, без удобствата, с които разполагам вкъщи. И най-важното – без да карам околните да се съобразяват с изборите, които аз правя.

По време на тестовете тренирах сутрин, преди плаж, без да оборудване. Ще ви покажа как организирах пазаруването, багажа, тренировките на открито, какви добавки взех със себе си и каквo поръчвах в ресторанти.

ФИТ мит на седмицата: Възможно ли е да се спазва хранителен режим на почивка?

Място за провеждане на експеримента: малко селце на морето

Условия за пазар на място: бакалия, с много ограничен избор

Удобства: котлон, хладилник и един дълбок тиган, който носих със себе си

Значително по-лесно е да спазваме режим, когато пътуваме с кола и имаме печка и хладилник. Важно е преди да тръгнем да знаем точно с какво ще разполагаме на място. Ако нямате условия за готвене и се храните само в ресторанти, съветът ми е да избирате прясна риба или чисто месо на скара и неовкусена салата.

Следващият път ще ви разкажа как организирам пътуванията си със самолет. Въпреки, че възможностите са много по-ограничени, има възможности да се улесним.

Подготовката за морето започна с план: как да приготвя предварително достатъчно храна, за да не се налага да стоя в кухнята за повече от 15 мин. на ден по време на почивката.

Направих списък с необходимите продукти за всяко хранене х 6:

Закуска 1 и 2:

Овесени ядки, боровинки, ванилия, фурми, стафиди, ванилия, брашно от лимец, рожков, яйца.

На първа закуска ядях ядките с боровинки и протеин:

На втора закуска: ядки със сушени плодове и белтъци или различни палачинки.

За палачинките редувайте брашната, които носите. Купувайте различни пресни плодове на място. Може да вземете различни вкусове протеин на дози, защото са лесни за пренасяне, не заемат много място и ще разнообразят закуската ви.

За обяд: предварително приготвих 6 порции пилешко филе на плоча. Замразих го и на място вадих от камерата по една порция за всеки ден. Носих и замразени зеленчуци, за да си спестя пазаруването, беленето и приготвянето на пресните. Приготвях ги на тиган, докато се размразят, за да осанат хрупкави за около 10-тина минути. Пастата също варях в тигана.

Съветът ми е, ако ще носите посуда, да бъде максимално практична, за да си спестите място в багажа. Взех малко по-големи кутии, за да побера цялото хранене само в една.

На следобедна закуска ядях сирене котидж и хляб.

Ако носите храна на плажа е добре, по възможност, да бъде в хладилна чанта.

Ето няколко съвета как да изготвите списъка за пазаруване по-лесно:

  • Напишете примерно меню за деня, което може да приготвите максимално бързо на място;
  • Преценете количеството точно, според дните, в които ще пътувате, за да не се налага да връщате/хвърляте храна;
  • Групирайте продуктите по вид: плодове, зеленчуци, белтъчини, мазнини и др. Това ще ви спести време в магазина при пазаруването.

Взех си и добавките. Избрах протеин (Sport Definition) в лесен за пренасяне пакет, зелен чай (Cvetita Herbаl) и аминокиселини.

В ежедневието си тренирам активно и когато ходя на почивка продължавам да го правя, за да поддържам форма и да не страсирам тялото. Обикновено правя леко кардио и кръгови кондиционни тренировки. Преди да тръгна го обсъдих с Кирил. Всеки ден правих по около 40 мин. тренировки, като редувах горна с долна част и леко кардио на открито.

Започнах така:

Ден 1:

  • 20 клека
  • 20 напада
  • 20 пружиниране в патешки клек
  • 20 катерача
  • Х 5
  • 100 коремни
  • 10 мин. бавно тичане

В интернет може да намерите различни схеми за тренировка със собствено тегло на открито. Може да си пуснете видеото и да правите упражненията с инструктора. Това ще подобри ритъма и тренировката ще бъде по-приятна.

Важно е преди да започнете да загреете цялото тяло. Скачах на въже 5 мин, след което бавно загрявах тялото от главата към глезените. В края на тренировката винаги отделям 5 мин. за разтягане.

Последното хранене за деня беше в ресторант. Продължих да се храня по същия начин, като вкъщи: риба със салата. Когато съм навън, обикновено избирам чисто месо на скара и задължително неовкусена салата до два-три зеленчука. Поръчвах прясна риба, с молба да ми заменят гарнитурата (предимно карофи) със салата и допълнително още една порция от същата салата – зеле с моркови, краставици с домати, зелена салата и т.н.

През деня продължих да пия по 3л. вода. Не я забравяйте

Имаше пропуск естествено! Нож! И с този се справих, но с повече трицепс.

А ако се питате защо почивам по този начин, отговорът е лесен. Това съм аз. Някои хора катерят върхове, други се гмуркат, това е моят начин да се чувствам добре. Защото за да има успех всяко начинание, то трябва да се прави с желание, отдаденост и добро настроение. Режимът не е изключение.

А продължавам да ви каня на закуска… защото всъщност, най-важно е кой седи на стола до вас. Храната е само повод. Но вие го правите специален.

Facebook Коментари
От | 2017-10-23T12:18:36+00:00 октомври 23rd, 2017|Без категория|